Az én paradicsom

A címet csak kölcsönöztem, s mielőtt bárki elítélne miatta: családapaként nyilván törekszem rá, hogy a mi-tudat határozza meg a gondolkodásom az én-tudat helyett…

Ezek hát a mi paradicsomaink!

Azonban a maguk természetes állapotában sajnos nem egészen így néznek ki. De legjobb, ha ezt is megmutatom! (Pardon… megmutatjuk.)

Íme…

Hát ez itt a probléma, de ez, ahogy olvasom, nem csak minket érint.

Szóval, az úgy volt, hogy az augusztus huszadikai hosszú hétvégét mindannyian Budapesten tölthettük, és mire hazaértünk, a paradicsomok tekintetében bőséges szüretünk volt ugyan, mert sok beérett. De sok volt a veszteség is.

Ez részben a mi hibánk (sosem jutottunk el a tövek felkarózásáig, és a vegetáció is meglehetősen gazdag), részben pedig a fent látható nemkívánatos vendégeké.

A baj nem jár egyedül!

Talán már említettem, hogy életpártiak vagyunk, bizonyos kivételektől eltekintve. Valószínűleg lenne mit bevetnünk a mostani helyzetben is, de úgy vagyunk vele, hogy jut is, marad is.

Próbálunk egészséges módon együtt élni a természettel, hogy a környezetünknek se ártsunk, és  mi a mi konyhánkra is jusson valami.

Ez mindeddig sikerült, bár vitathatatlanul lehetnénk hatékonyabbak is.

(Talán látszik, hogy a kosár nem csupa hibátlan, tökéletes paradicsomot tartalmaz. Azonban a kedves nem rest kivágni a hibákat, vagy a komposztba, vagy a nyulaknak félrepakolva a leeső részeket.)

Többször tettünk már el paradicsomlevet; inkább az időnktől és az energiánktól függ, hogy vállalkozunk-e ilyesmire, a termés nem szokott akadály lenni: mindig bőven van palántánk, mert nagy fogyasztók vagyunk.

Idén különböző okok miatt nem terveztünk ilyesmit, ezért nem is vagyunk elkeseredve. Majd télen…

A fajta neve Campbell. Tudom, hogy vannak nagyobbak is, de számunkra ez is gyönyör(ű)

A fővárosi élményeinkről később szeretnék még ezt-azt megosztani, most azonban egy utolsó fotóval befejezem. Szép nyárutót mindenkinek!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük