Ray Mears: A túlélés kézikönyve

Kép forrása: moly.hu

A túlélés nekem valamilyen vészhelyzet: ipari vagy egyéb katasztrófa, elemi csapás vagy emberi agresszió leküzdését jelenti. A túlélési ismeretek pedig számomra olyan praktikák, amelyek segítenek életben maradni az ilyen rendkívüli helyzetek és körülmények közepette.

A kötet magyar címét ebből a szempontból félrevezetőnek tartom, Ray Mears könyve ugyanis nem ilyen.

A célszerű túlélőkészlet helyett a megfelelő túrafelszerelés összeállítására, az állatok elejtése helyett a megfigyelésükre tanít (bár kapunk ötleteket a zsákmányszerzésre is).

Hasonlóképp nem részletezi, hogyan juss ki bármely szélsőséges éghajlatú, számtalan veszélyt rejtő idegen vidékről, ehelyett egy-egy táborozás lelkesítő leírását adja.

A szerző szemében a természet nem legyőzendő ellenfél, hanem a civilizált, környezetétől elidegenedett ember részére páratlan élményeket nyújtó helyszín.

Ennek megfelelően könyvéből nem fogod megtudni, mire készülj, mihez kezdj és mire ügyelj a trópusi esőerdőben vagy a sarki jégmezőkön. Megtudhatod viszont, mit láthatsz, mit gyűjthetsz és mit nassolhatsz a mi jó öreg Európánkban a négy évszak során…

Ray Mears arra tanít, hogyan foglald el, hogyan találd fel magad a természetben – és hogyan élvezd! Ennek során a térképhasználat alapjaitól a kosárfonás első lépéseiig sokféle ismeretet kínál, a könyv varázsa mégis inkább az író személyében, természetszeretetében, élettapasztalatában rejlik.

Éppen ezért ajánlom a könyvet mindenkinek, aki a téma iránt kicsit is érdeklődik, aki érzi magában a kedvet a kalandozásra, de még nem kész az indulásra.

Azt hiszem, ez a könyv alkalmas rá, hogy ösztönözze, kimozdítsa a bizonytalanokat!

 

A kötet a könyvmolyok oldalán:

https://moly.hu/konyvek/ray-mears-a-tuleles-kezikonyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük